Pages

Saturday 9 April 2011

Ketam Kam Heong

 

KETAM KAM HEONG

Bahan-bahan ( untuk 2 orang )

  • 3 ekor ketam diramas serbuk kunyit dan garam digoreng.
  • bawang merah 4 biji - cincang halus
  • 3 ulas bawang putih - cincang halus
  • 4 sudu besar udang kering rendam sikit supaya lembut
  • 6 - 8 biji cili kering di hiris agak-agak setengah inci
  • segenggam daun kari (penting untuk bau)
  • 2 sudu besar serbuk kari di carikan dengan 2 sudu besar air
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • Sos ikan secukup rasa
  • setengah peket kecil rempah kari
  • 3 sudu besar minyak untuk menumis
  • beberapa sudu air jika perlu untuk senang menumis
  • cili api kalau gemar pedas
cara memasak:

gaul ketam dengan kunyit dan garam..tapi garam sikit je..secubit gitew...unless kalau y'all nk dpt darah tinggi cepat, bole la letak 3-4 sudu.. pastu panaskan minyak untuk deep fry ketam tu..goreng dalam lebih kurang 5 minit then angkat dan toskan minyak..
next, tuang minyak, pastu goreng udang kering pastu tumis la bawang putih n bawang kecil tu sampai naik bau.and then campak kan daun kari, rempah kari, sos tiram, cili kering, sos ikan.. pastu tumis semua bahan tu..agak2 kalau kering, tambah air sikit. then tuang ketam ke dalam kuali n golek2 kan ketam tu.. pastu siap utk dihidangkan..

note: takyah letak garam sebab udang kering tu dah cukup masin nok!

No comments:

Post a Comment